Pages

Categories

Search



Salomonella

Salomonella

by
Marzec 24, 2014
Przepisy, Zdrowie
No Comment

Zatrucia pokarmowe występują najczęściej wiosną i latem. Dochodzi do nich za sprawą bakterii, wśród których najbardziej popularną jest bakteria Salmonella.

Bakteria Salmonella jest niebezpieczna, bowiem zatrucie pokarmowe, które bakteria ta wywołuje, doprowadzić może do chorób stawów a także zakażenia narządów wewnętrznych.
Typowe objawy Salmonelli to: ból brzucha, ból głowy, biegunka, wymioty, podwyższona temperatura. Mogą się one pojawić po 8 godzinach od zjedzenia skażonego posiłku, choć najczęściej zatrucie pokarmowe rozwija się przez 18-24 godziny.

Zatrucie pokarmowe Salmonellą – leczenie
Większość przypadków leczenia Salmonelli polega na stosowaniu odpowiedniej diety, o której mowa w dalszej części artykułu, nawadnianiu organizmu oraz zażywaniu węgla leczniczego lub Smecty.
Jeśli po 2-3 dniach objawy nie ustępują, do leczenia należy wprowadzić antybiotyki.
Zatrucie Salmonellą może oznaczać również konieczność hospitalizacji. Tak jest między innymi w przypadku dzieci, u których bardzo szybko dochodzi do odwodnienia czy osób o obniżonej odporności.
W trakcie pobytu w szpitalu pobierany jest kał chorego na tak zwany posiew. Badanie to sprawdza czy niepokojące objawy wywołały bakterie Salmonelli. Posiew zostaje powtórzony po skończonej kuracji. Pozwala on sprawdzić czy w kale chorego nie znajdują się już bakterie mogące zarazić innych.

Zatrucie pokarmowe – dieta

Zatrucie pokarmowe wymaga wprowadzenie odpowiedniego leczenia oraz diety.
Jako że bakterie przyczyniają się do częstych wymiotów lub biegunki, prowadzących do odwodnienia, zadbać należy o nawadnianie organizmu. Pić należy dlatego niegazowaną wodę mineralną, niesłodzoną herbatę lub płyny zawierające skrobię, a więc na przykład kisiel ugotowany z większą niż w przepisie ilością wody. Ważne jest jednak, by ograniczyć cukier, który fermentując doprowadza do szybszego odwodnienia.

Mając biegunkę nie należy się głodzić. Początkowo wskazane są kleiki przygotowane na wodzie, następnie lekkostrawne potrawy.
W pierwszych dniach zatrucia należy pić na przemian herbatki ziołowe (rumianek, melisę, dziurawiec) i inne płyny nawadniające:
propozycja 1 – dwoma szklankami wody zalać łyżkę ryżu, zagotować, następnie na małym ogniu gotować przez około godzinę, uzupełniając wyparowaną wodę. Dodać pół łyżeczki soli, przetrzeć przez sitko. Podgrzany płyn należy pić między napadami wymiotów lub biegunki popijając herbatą ziołową;
propozycja 2 – płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę sody oczyszczonej, 4 łyżeczki glukozy rozpuścić w litrze przegotowanej i schłodzonej wody.

Kiedy wymioty się zmniejszą, dietę należy wzbogacić w rzadkie i lekkie kleiki z ryżu przygotowane na wodzie lub kleiki z kaszki kukurydzianej z dodatkiem soli:
propozycja 1 – kleik z płatków owsianych na wywarze warzywnym.
Składniki: pół szklanki płatków owsianych, ćwiartka selera, pół pietruszki, pół łyżeczki masła, szczypta soli.
Warzywa po dokładnym umyciu obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Ugotować w pół litrze wody., następnie odcedzić. Płatki owsiane zalać litrem wody, gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około godzinę, dolewając w razie potrzeby wodę. Klei przecedzić, dodać wywar warzywny, masło i sól;
propozycja 2 – kleik kukurydziany z jabłkiem.
Składniki: 3 łyżki kaszki kukurydzianej, jabłko, 1 ½ szklanki wody, łyżeczka masła, szczypta soli.
Do gotującej się wody wrzucić kaszkę kukurydzianą, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie posolić, dodać masło, starte jabłko, całość zagotować.

Po 3-4 dniach do diety należy wprowadzić lekkostrawne dania: kaszki kukurydziane, kaszki z kleiku ryżowego, kaszę manną na wodzie. Do potraw tych dodać można odrobinę gotowanej marchwi, jabłka lub selera, jednak tylko wówczas, gdy wymioty już ustały. Odpowiednie będą też sucharki.

W kolejnych dniach dietę należy wzbogacić o składniki odżywcze, dlatego zjeść należy kanapkę z pieczywa pszennego z masłem i cienkim plasterkiem szynki drobiowej, chudym twarożkiem z dodatkiem miodu lub dżemu.
Miejsce kleików zająć powinny gotowane dania warzywne lub mięsne, lekkie kasze i ryż, owoce obrane ze skórki.
Mleko należy wprowadzać bardzo ostrożnie i powoli, zaczynając najlepiej od jogurtu naturalnego i kefiru.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>